Keçe, Keçe, Keçe...

Keçe, koyun, tavşan, deve, lama gibi hayvanların yünleri ile tiftik keçisinin kıllarının su, sabun ve ısı yardımıyla liflerinin birbiri arasına girmesi ile elde edilen, günümüzde yerini atkılı çözgülü dokumalara bırakmış, insanoğlunun çook eski zamanlarda keşfettiği bir kumaş türü.

Türk kültüründe önemli bir yeri olmuş, günümüze kadar zor da olsa varlığını devam ettirmiş bir sanat Keçe Sanatı. Geçmişte çokça kullanılan, çoban kepenekleri, binek hayvanlar için eyerler, soğuk yaylalarda ve göçebelerin kullandıkları çadırlar, değişen hayat şartları nedeniyle artık kullanılmıyor ya da yok denecek kadar az talep oluyor. Geleneksel keçe sanatı da günümüzde yok olmaya yüz tutmuş sayılıyor.

Neyse ki son yıllarda keçe, sağlıklı olması nedeniyle, pek çok sektörde organik ürünlere talebin artmasıyla gündeme yeniden geldi. Doğal keçenin yine doğal malzemelerle renklendirilmesiyle elde edilen hobi keçeleriyle oyuncaktan tutun-ki çocuklar için sağlıklı olması çok önemlidir-, takı, aksesuar, giyim, çanta, şapka, ve daha saymakla çok zaman harcayacağımız pek çok eşyaya dönüştürülebiliyor.
          Doğal keçenin yanı sıra hobi ve elişi çalışmalarında daha sık kullanılan akrilik keçeler de var. Bu tür keçelerin kalınlıkları, ağırlıkları, ve renkleri çok çeşitli. doğal keçeye göre daha ince ve yumuşak olmaları, ve fiyatlarının daha uygun olması sebebiyle, aksesuar, aplike, takı ve benzeri işlerde daha fazla tercih ediliyorlar.
Keçe ile yapılmış işlere örnek vermek gerekirse ilk aklıma gelenler hemen şurdakiler oldu. Çocuk odaları, oyuncaklar gibi çocuklara yönelik yapılabilecek işlere dair birçok örnek, bilgi ve hatta şablon bulabileceğiniz bir blogdur kendisi.
İşte birkaçı:

Yorumlar